HTML

Alibi gondolatok

Mit is mondhatnék?

Friss topikok

  • maybach: Másként látom. Egyrészt a terroristák szerintem nem nyertek, bár ki tudja mi volt az aktuális célj... (2015.11.30. 09:46) A terroristák győztek
  • maybach: Talán a 14 évnyi megtakarítást (manyup)is a gazdaság élénkítésére kellett volna fordítani, ha már ... (2013.08.14. 10:28) Csökken az adósság, persze...
  • HSD: @Csák Morritz AKA Alibiman: Szerintem meg ha valaki rosszul írja le - és ugyan csak 1 betű a külön... (2012.07.31. 01:49) Elektromos autó - a zöld jövő
  • gébandi69: Pedig milyen nagy a felháborodás, ha elütnek egy bringást, na akkor jön elő az, hogy egy ámokfutó ... (2011.12.01. 21:19) Bunkó bringás
  • maybach: Azért a hülye eladósodottakkal kapcsolatban pár apróság. Egyrészt Járai úr áldásos tevékenységének... (2011.08.15. 08:04) Ki lesz a fasza gyerek?

Linkblog

2012.03.13. 20:16 Csák Morritz AKA Alibiman

Mi, sereghajtók

 
Ezzel nekem a következő bajom van, pl.
 
"A legjobban teljesítő, és így listavezető régió mellesleg London belső része. Az itteni regionális GDP 332 százaléka az EU átlagának"
 
Ez ugye a City lehet. Ami pénzügyi központ, nem is akármilyen. Itt egy bróker fingik egyet és (papíron) mindjárt komoly értéket teremtett. Tudjuk, hogy egyszer tényleg beledöglik a világ a virtuális pénzgyártásba. Mert ugye a Cityben az történik, az ottani bankok többsége ún. befektetési bank. De lehet, hogy valamit rosszul tudok, és London belső része az acélgyártása miatt ilyen jól teljesítő.
 
Mindenképpen elgondolkodtató a City-t Borsoddal, vagy Nógráddal összehasonlítani, egy listára tenni, hiszen tudjuk, hogy ez pusztán csak elhatározás kérdése, hogy az Észak-magyarországi régió is komoly értékeket kezdjen el teremteni, pl. befektetési bankok alapításával. Vagy ahogy a japánok és a koreaiak kezdték, hajógyártással.
 
De nem is ez a lényeg.
 
Hanem pl. az, hogy itt megint előjön a szolgáltatások árszintje közti különbség kérdése is. Mert ugye ha elvonatkoztatunk a virtuális pénzgyártástól, és egy kevésbé kiugró nyugat-európai régiót veszünk alapul, akkor hamar kiderül, hogy Salgótarjánban esélye nincs egy villanyszerelőnek azt az óradíjat felszámítani, mint pl. egy grazi villanyszerelő. Ergo ő nem tud akkora értéket teremteni egy óra alatt, mint grazi kollégája. Bár halálpontosan ugyanazt a munkát végzi el. És hiába a vásárlóerő paritás, vannak olyan árucikkek és szolgáltatások melyek ára nagyon hasonló Salgótarjánban és Grazban. Pl. üzemanyag, villamos energia, bizonyos élelmiszerek, tartós fogyasztási cikkek, stb. Most ne beszéljünk azokról, amelyek itt drágábbak.
 
És hiába Unió, a mezőgazdasági támogatások még mindig nagyon eltérőek. Mert pl. az osztrák gazda is papíron igen komoly értéket teremt az alpesi legelőn tartott Milka tehénkéjével, holott tudjuk, hogy az nem lehet olyan hatékony, mint a nagyüzemi tartás Magyarországon. Csakhogy az osztrák gazda szénné van támogatva, mert az osztrák politikusok belátták, még mindig jobban járnak a gazda támogatásával, mint ha segélyt adnának neki. Sokkal jobban.
 
Igazából nem is a listával, vagy annak összeállítójával van bajom, hiszen ez egy eredmény, ami tényeken alapul. Nekem az a bajom, hogy pl. az Index még mindig nem jutott el odáig, hogy valamilyen kommentárt fűzzön a hírhez, pl. azt, hogy nem szabad minden listát úgy kezelni, ahogy van, mert ebből könnyen az jöhet le, hogy na, már megint a csóró, lusta, buta és tehetségtelen magyar régiók vannak a sereghajtók között. És kritikátlanul közli (pl.) azt a tényt is, hogy a pozsonyi régió hol tart, nem hozzátéve, hogy (megint pl.) Kassa környékén legalább olyan a szegénység, mint pl. Zalában. És sok egyéb körülményt elhallgat. Olyan körülményt, ami sok mindent megmagyaráz. Felmentést nem ad, de megmagyaráz.
 
Én is azt mondom, hogy csinálhatnánk jobban, ahogy ezt sokan teszik, akár befektetési bankok, vagy hajógyárak nélkül is. Csak az összehasonlítgatásokkal, listák puszta közlésével azért óvatosabban kéne bánni. Az a gondom, hogy sok átlagos olvasót szimplán letaglóz az ilyen hír - csak úgy kommentár nélkül. Mert ez így csak féligazság.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://alibiman.blog.hu/api/trackback/id/tr154314931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása