HTML

Alibi gondolatok

Mit is mondhatnék?

Friss topikok

  • maybach: Másként látom. Egyrészt a terroristák szerintem nem nyertek, bár ki tudja mi volt az aktuális célj... (2015.11.30. 09:46) A terroristák győztek
  • maybach: Talán a 14 évnyi megtakarítást (manyup)is a gazdaság élénkítésére kellett volna fordítani, ha már ... (2013.08.14. 10:28) Csökken az adósság, persze...
  • HSD: @Csák Morritz AKA Alibiman: Szerintem meg ha valaki rosszul írja le - és ugyan csak 1 betű a külön... (2012.07.31. 01:49) Elektromos autó - a zöld jövő
  • gébandi69: Pedig milyen nagy a felháborodás, ha elütnek egy bringást, na akkor jön elő az, hogy egy ámokfutó ... (2011.12.01. 21:19) Bunkó bringás
  • maybach: Azért a hülye eladósodottakkal kapcsolatban pár apróság. Egyrészt Járai úr áldásos tevékenységének... (2011.08.15. 08:04) Ki lesz a fasza gyerek?

Linkblog

2011.08.11. 18:11 Csák Morritz AKA Alibiman

Ki lesz a fasza gyerek?

Most megmutathatja a kormány, ki a fasza gyerek. Mire is gondolok? Történetesen arra, hogy például felismeri-e, hogy az egész ország megszívja a devizahitelt, nem csak az, aki CHF-ben adósodott el. Mert itt már várhatóan több százezer hitel fog bedőlni. És ha ez így lesz, akkor az mindenkinek fájni fog, nem kicsit, nagyon. A dolgot valahogy úgy képzeljük el, hogy lógunk egy kötélen több száz méter magasban, és belénk csimpaszkodik a gonosz CHF hiteles. Megszabadulnánk tőle, de nagyon kapaszkodik a rohadék. Egy megoldás van, el kell vágni a kötelet.

Ha valaki odáig jut, hogy elárverezik a házát, akkor az megszűnik rendes fogyasztó lenni. Nagyon visszafogottá válik, mert nincs más választása. Amúgy is a béka segge alatt van a belföldi fogyasztás, és ha a bedőlés komoly méreteket ölt, az tragédia lesz. Szépen bezár a pék, a hentes, a cukrász, és a Tesco is fontolóra veszi, maradjon-e. Aki eddig képes volt finanszírozni a CHF alapú hitelét, az is beadja a kulcsot, mert eltűnnek a vevői, vagy felszámolják a céget a bevételek drasztikus csökkenése miatt, tehát elveszti az állását. Senki sincs most már biztonságban, mindenki CHF hiteles lett, egyik-napról a másikra. Csak még nem jött rá.

Na ezért sem szabadna a CHF hiteleseket cserbenhagyni, mondván, aki olyan hülye volt, hogy ilyen hitelt vett fel, dögöljön meg, mert amíg párszáz, vagy párezer potenciális fogyasztó, és így egyben adófizető döglik meg – nem szép ugyan, de – nincs gond. De amikor 300 ezer, abba beleroppan a költségvetés, az elmaradó ÁFA, járulékok, stb. miatt. A cukrász, vagy pék nem csak attól megy tönkre, hogy nincsenek vásárlók, hanem azért is, mert a kormány majd be akarja foltozni a büdzsén keletkezett lyukat, tehát adót, járulékot emel. Így a vállalkozó képtelen lesz a megnövekedett terheket fizetni. Véleményem szerint a munkanélküliségi ráta nagyjából a kétszeresére nő. Aki itt él, mind megszívja. Még az is, akinek aranytömbökből van kirakva bárpultja, és svájci frankkal van kitömve a párnája. Mert az utcára majd csak két állig felfegyverzett testőrrel mehet, ha nem akarja, hogy 5 forintért elvágja valaki a torkát. A bűnözés elképesztő méreteket ölt majd. Na nem a mostani jovális deviza hiteles fog karddal/késsel torkokat elvagdosni, hanem az, aki nála is szegényebb volt eredetileg. Mindenki legalább egy szintet fog lejjebb csúszni. És akkor most óvatos voltam a becsléssel.

Az is érdekes kérdés, hogy mennyire róható fel a CHF hitelesnek a hülyesége. Tudniillik az még a normális szopás kategóriája lehet, ha valaki pl. 150-el vette fel a hitelt, és most már 200 az árfolyam. De a 270 körüli árfolyamot a legmerészebb pénzügyi guruk sem mertek volna megjósolni. Mert pár éve ez erősen szürrealisztikusnak tűnt volna. Ergo a mostani 220 – 280 közötti árfolyam már nem hülyeség, hanem kőkemény vis major. És ilyen esetekben az államnak kötelessége helytállni az állampolgárok miatt és ért, segíteni azokat, akik bajban vannak. Ha másért nem, azért, hogy a többiek ne kerüljenek bajba. Például ezért is tartjuk fent az államot, ezért fizetünk adót, stb. Nekem úgy tűnik, hogy egyelőre a kormány ezt nem így gondolja, vagy nem is gondolkodik erről.

Itt van pl. egy igen jó felvetés:

http://adozona.hu/aktualis/20110808_deviza_devizahitel_arfolyam_bank_kulonado.aspx

Első olvasatra sokan morognának, hogy miért is kéne megmenteni a sok idióta, nyerészkedő CHF hitelest az adófizetők pénzéből. De ha belegondolunk a korábban leírtakba, miszerint az a párszázezer ostoba, meggondolatlan CHF hiteles maga alá fogja temetni az országot, akkor ez nem is olyan rossz ötlet. Hiszen akkor ezek az emberek esetleg nem mennek tönkre, hanem továbbra is járnak majd a pékhez, henteshez, cukrászhoz pénzt költeni, bevételt jelentenek, munkahelyek maradnak meg, adót fognak fizetni. A kormány jelenlegi megoldása egyenlő lesz a tragédiával. Csak elodázza a bajt, és egyben erodálja a helyzetet.

Szerintem pár hónapon belül elválik a szar a májtól. Kiderül, hogy a kormány korrupt és buta tolvajok gyülekezete, vagy gondolkodó, felelős államférfiak. Itt most például a leendő ócsai gettóra gondolok, ahol ugye majd azoknak építenek szociális lakásokat, akiknek elárverezték a házát ezekben a vérzivataros időkben. Nem lenne sokkal olcsóbb megoldás inkább nem hagyni, hogy bedőljenek? Például kifizetni x összeget a banknak, amellyel aztán az állam megterheli az ingatlant. Így a szerencsétlen maradhat a házában, ami ugyan lassan nem az ő tulajdona már, de mégsem érzi magát földönfutónak, vagy gettólakónak. És ha munkához jut, megint adót fizet, részletet törleszt, stb. És ráadásul nem jelenik meg az ingatlan piacon újabb több ezer eladhatatlan lakás, még jobban letörve az amúgy is elképesztően alacsony árakat. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a bankok sem tudnának sokat kezdeni a bedőlt ingatlanokkal, jószerivel csak veszteséggel tudnának kiszállni a buliból. Igen, ennek a megoldásnak van egy komoly hátránya. Nem épülne Ócsán lakópark, nem  vándorol jó sok lóvé a politikusok zsebébe, vagy pártkasszába, és nem gazdagodik tovább a holdudvar sem. Tudom, csak az a mocskos korrupció, amiből én kimaradok. Egyébként ennél a bulinál érdemes lenne a nem elég becsületesnek lenni, hanem annak is kell látszani mondást szem előtt tartani.

Ha az Orbán kormány nem talál valami valóban épeszű, jól működő megoldást, nagyon rövid időn belül, elsöpri őket a CHF hitel, vagy az ócsai mutyi. Úgy megbuknak, ahogy kormány még nem bukott meg Magyarországon.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://alibiman.blog.hu/api/trackback/id/tr903146591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maybach 2011.08.15. 08:04:17

Azért a hülye eladósodottakkal kapcsolatban pár apróság.
Egyrészt Járai úr áldásos tevékenységének köszönhetően, még mindig kevesebbet fizetek a CHF hitel törlesztéseként, mint amennyibe a forint alapú ugyanekkora összegű, fix kamatozásu hitel került kb 5 éve.
Másrészt igen nagy tudású körültekintő és bölcs politikusok által vezetett városok sora van szintén CHF-ben eladósodva.
Fura módon épp az egyik ilyen nagyszerű polgármester nevezett csacsinak a tv-n keresztül.
Most viszont épp ezek az önkormányzatok jöttek a nagyszerű ötletükkel, hogy kapjanak fizetési haladékot.
Csinos, egy egész testület által vezetett városok lehetnek balfaszok és kaphatnának haladékot. A kormány meg kisegíti őket.
Az én adómból, miközben a banknak is fizetek.
Tényleg csacsi vagyok.
süti beállítások módosítása